Водич за пролетните велосипедски класици

Класиците се најпознатите еднодневни трки во велосипедизмот, а најголемиот дел од нив се одвиваат во Северна Европа напролет. За повеќето фанови и велосипедисти овие трки се најдоброто време во годината. Честопати се води расправа за тоа што треба и што не треба да се смета како класик, но за целите на овој водич вклучуваме сè, од петте најпознати трки наречени „Monuments“, до полу-класиците.

Овие трки честопати се позабавни од кој било ден од повеќедневните „Grand Tours“ или други етапни трки, бидејќи големите тимови не можат да ја уништат возбудата или задоволството со големите тактизирања и контрола на трката. Едноставно на овие трки се оди на се или ништо.

Omloop Het Nieuwsblad
Дата:
29.02.2020 (сабота)
Каде: Гент, Белгија
Должина: Maжи – 200км / Жени – 130км
Технични детали: 13 категоризирани брда и 12 секции на калдрма.

Kuurne-Brussels-Kuurne
Дата: 01.03.2020 (недела)
Каде: Курне – Брисел – Курне, Белгија
Должина: 200км

Kuurne-Brussels-Kuurne-race

Strade Bianche
Дата: 07.03.2020 (сабота)
Каде: Тоскана, Италија
Должина: Maжи – 176км / Жени – 103км
Технични детали: гравел секции повеќе од 50км

Strade-Bianche -race

Milan-San Remo
Дата: 21.03.2020 (сабота)
Каде: Милан – Сан Ремо, Италија
Должина: 295км

Milan-San-Remo-race

Gent-Wevelgem
Дата: 29.03.2020 (недела)
Каде: Гент – Вевелгем, Белгија
Должина: Maжи – 240км / Жени – 115км
Технични детали: секции калдрма, брда и гравел секции

Gent-Wevelgem-race

Tour of Flanders
Дата: 05.04.2020 (недела)
Каде: Антверп, Белгија
Должина: Maжи – 267км / Жени – 157км
Технични детали: 18 брда од калдрма

Tour-of-Flanders-race

Paris-Roubaix
Дата: 12.04.2020 (недела)
Каде: Париз – Рубе, Франција
Должина: 250км
Технични детали: 29 секции калдрма со вкупна должина од 54,5км

Paris-Roubaix-race

Flèche Wallonne
Дата: 22.04.2020 (среда)
Каде: Валониа, Белгија
Должина: Maжи – 199,5км / Жени – 188,5км

Flèche-Wallonne-race

Liege-Bastogne-Liege
Дата: 26.04.2020 (недела)
Каде: Лиеж – Бастон – Лиеж, Белгија
Должина: Maжи – 260км / Жени – 135км

Liege-Bastogne-Liege-race

beyond-the-results-logo