Ски турата Хох-Тирол

Скијачката патека Хох-Тирол води од Касерн во Јужен Тирол, преку фасцинантните врвови и глечери од регионот Венедигер до Гросглокнер (највисокиот врв во Австрија) и завршува во селото Калс во Источен Тирол. Оргиналната тура вообичаено е трае за шест дена, бара многу издржливост и поминува шест врвови над 3 000 метри надморска височина. Момците Филип Ритер и Франсоа Дехен турата успеаа да ја поминат за неверојатни 27,3 часа. За разлика од оргиналната рута која користи транспорт со такси или автобус, тие решија да се потпрат само на себе и се качуваа со скии или пешки по гребените, кои на некои места имаа и секции со оцена според УИАА II/IV. На крајот часовникот покажа поминати 89,21км. со 9 203м. искачена висинска разлика.

Филип Ритер: „We started in the rain, then had a 30-hour, reasonably good, ‘fair weather window’, before we got into a whiteout on the last downhill from the Großglockner. After the first half of the route we came into the night and I wasn’t feeling well at all: stomach cramps, no more energy and still over 4,000 vertical meters in front of you. It’s really hard. But it always works somehow.“